Szülői útmutató a Detekto tananyagaihoz

MI EZ A TANANYAG?

A Detekto egy médiaműveltség fejlesztését célzó, 13-16 év közötti fiataloknak szóló e-learningsorozat. Az önálló, online tanulást lehetővé tevő tananyagcsomagot az Idea Alapítvány készítette a HDMO (Magyar Digitális Média Obszervatórium) együttműködés keretében.

A kurzus célja a gyerekek felkészítése arra, hogy önállóan is képesek legyenek felismerni, milyen jellemző online tartalmakkal kapcsolatban van szükség fokozott figyelemre, kritikai tudatosságra és az információ ellenőrzésére.

A tananyagcsomag feladatai játékosak és tevékenység-központúak. Példatárunkban a diákok olyan tartalmakon keresztül gyakorolhatják az információk ellenőrzését, amelyek az általuk használt platformokon eléjük kerülő tartalmakhoz hasonlóak.

MIHEZ KEZDJEK EZZEL SZÜLŐKÉNT?

Felnőttként is folyamatosan érzékeljük, milyen nehéz a valódi hírt az álhírektől elkülöníteni, valamint a dezinformáció, a félretájékoztatás különféle formáit felismerni. A mesterséges intelligencia térhódításával a képek, videók esetében is egyre nehezebb megkülönböztetni a valódi és a mesterségesen létrehozott tartalmakat.

Ha erre az oldalra kattintott, szülőként valószínűleg fontosnak tartja, hogy gyermeke ne kerüljön hamis, megtévesztő, manipulált tartalmak befolyása alá. Esetleg azt is megtapasztalta, hogy gyerekei a saját információs környezetükből (például a TikTokról vagy a YouTube-ról is) számos információhoz jutnak hozzá.

Annak megítélése, hogy mit higgyünk el, és mit ne, ugyanolyan tanulást igényel, mint a biztonságos jelszavak beállítása vagy a vírusvédelem. Erről azonban sokszor a felnőtteknek sincs elég tapasztalatuk. A Detekto tananyagai elsősorban önálló felhasználásra készültek, ezért otthon, egyénileg is elvégezhetők.

HOGYAN ADJAM A GYEREK KEZÉBE A DETEKTÓT?

Azt javasoljuk, hogy először szülőként is nézze meg, sőt lehetőség szerint végezze el a tananyagot. Tapasztalataink szerint a felnőtteknek is számos újdonságot tudunk mutatni, vagy korábban meg nem fogalmazott gondolatokat tudatosítani.

Ezután ajánlhatja gyerekének, vagy közösen is elvégezhetik a tananyagot, beszélgethetnek róla. Két külön gépen, egyszerre haladva, vagy akár versenyezve is. A Detekto nem kér és nem tárol személyes adatokat.

MIT TEGYEK, HA ÉN NEM SZERETNÉM “TANÍTANI” A GYEREKEMET?

Tudjuk, hogy a Detekto – bármennyire színes és érdekes is – nem veheti fel a versenyt a szabadidős médiahasználat tartalmaival. Ezért a tananyag terjesztését elsősorban a tanárokon, iskolán keresztül képzeljük el. Az iskola könnyebben motiválhatja a gyereket a tananyag elvégzésére.

Ajánlja, mutassa meg a Detektót gyereke tanárainak! Támogassa az Idea Alapítvány működését – az oldal alján található bankszámlaszámon keresztül vagy adója 1%-ával – annak érdekében, hogy tananyagainkat minél szélesebb körben terjeszthessük!